Omschrijving
Tijdens onze workshop bierbrouwen krijgen de deelnemers natuurlijk alle beschikbare biertjes van de Brakke Brouwer te proeven. Vaak vragen mensen of er ook licht bier is. Op speciaal verzoek is dit bier gebrouwen.
Stilte voor de Storm heeft daarom ook maximaal maar 4,5% alcohol. Dit komt door de geringe hoeveelheid gebruikte mout. Voor de doordrinkbaarheid is er mais en rijst aan toegevoegd. De mais en rijst zijn in vlokken vorm gekocht, dit is een bewerking waarbij tijdens het brouwen het water goed kan binnendringen in deze vlokken. Dit is nodig om de enzymen de eiwitten te laten omzetten in suikers.
Alternatieve uitvoeringen van dit bier zijn: | |
I am Vegan | Met limoenschil |
Stop hoarding | Gerijpt in Sherry |
Recept
Stilte voor de storm
Een Cream Ale
ingredienten voor 26 liter bier
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 3,5 L/KG | |||
3900 gram | Palemout 9 EBC | |||
1300 gram | Maisvlokken | |||
350 gram | Rijstvlokken (De Halm) | |||
Rijstvlokken 10 minuten koken van tevoren |
Kooktijd | 90 minuten | |||
20 gram | Willamette hop bloemen | 60 minuten meekoken | ||
20 gram | Hallertau herbrucker | 60 minuten meekoken | ||
2 zakjes | Safale US-05 gist | |||
5 stuks | Schil van limoenen | 5 dagen in lagerfles | ||
19,5 liter | Maiswater | |||
16,6 liter | Spoelwater |
Maischschema | |||
Maischen | 90 minuten | 67 graden | |
Begin SG | Verwacht 1030-1035 | ||
Brouw logboek
Stilte voor de storm | batch# 2020.3 | ||||||||
28 maart 2020 | 1500 gr mais, 10 gr zoete sinaasappel schil 10 min koken SG: 1.043 | ||||||||
Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen | |||||||||
3 april 2020 | In gistfles overgeheveld, SG: 1.011 | ||||||||
8 april 2020 | I am Vegan. Geraspte schil van 3 limoenen aan ongeveer 10 liter toegevoegd | ||||||||
8 april 2020 | Stop Hoarding. 80 gram Osborn pale dry sherry aan ongeveer 14 liter toegvoegd | ||||||||
27 april 2020 | 33 cl | suiker/l | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
I am Vegan | 32 stuks | 5,7 gr/l | 60 gram | 10,5 liter | 1.010 | 4,6% | 11 | 11 | |
Stop hoarding | 40 stuks | 5,8 gr/l | 77 gram | 13,2 liter | 1.008 | 4,9% | 11 | 11 | |
Smaaknotitie | 18 mei, I am vegan, fris, smaakvol, licht bitter |
Stilte voor de Storm | batch# 2017.10 | |||||||
16 juni 2017 | SG: 1030, IBU: 17 | |||||||
Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen | ||||||||
18 juni 2017 | Gistvat naar de schuur gezet op 19 gr, het is 27 gr boven | |||||||
24 juni 2017 | Op gistfles overgezet | |||||||
30 juni 2017 | Gistfles naar 18 graden | |||||||
24 juli 2017 | Overgezet in schone fles en schil van 3 limoenen toegevoegd | |||||||
29 juli 2017 | 52 33cl en 3 50 cl flesjes, 18,5 liter gebotteld met 110 gr. suiker, 6 gr/l | |||||||
SG: 1002, 4% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Na een maand of 2 op fles is de smaak in balans en is het scherpe van de limoenschil eraf |
Ik help Fijn mee | batch# 2017.1 | |||||||
1-1-2017 | SG: 1031, IBU: 17 | |||||||
Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen | ||||||||
7-1-2017 | Op gistfles, 20 graden | |||||||
14-1-2017 | Gistfles naar 15 graden | |||||||
7-2-2017 | Overgezet in schone fles en 25cl tequila toegevoegd | |||||||
12-2-2017 | Limoen rasp toegevoegd | |||||||
14-2-2017 | 57 flesjes, 18 liter gebotteld met 103 gr. suiker, 5,7 gr/l | |||||||
SG: 1004 - incl. de Tequila ong. 4,5% alcohol | ||||||||
Smaapnotitie | Fris, droog, licht van smaak, limoen |
Stilte voor de storm | batch# 2016.12 | |||||||
26-8-2016 | SG: 1031, Brix: 8.2, IBU: 17 | |||||||
Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen | ||||||||
Maischen met begin temperatuur van 68gr. | ||||||||
Na 45 min. temperaturen en roeren | ||||||||
Koelen duurde veel te lang, z'n 90 minuten |
||||||||
3-9-2016 | Op gistfles, 23 graden | |||||||
5-9-2016 | Gistfles naar 19 graden | |||||||
1-10-2016 | 52 flesjes, 16 liter gebotteld met 105 gr. suiker, 6,5 gr/l | |||||||
SG: 1004 - 3,5% alcohol |