Omschrijving
Ik kan dit bier niet goed in een type vatten. Het is te licht voor een quadrupel en te zwaar voor een dubbel. Eigenlijk is het gewoon een bij elkaar geraapt recept dat een smaakvol bier oplevert. Na een paar keer brouwen is het recept verbeterd en is er intussen ook een variant die gerijpt is op eikenhout een Grape Brandy
Recept
Belly Warmer
Dark Ale
ingredienten voor 25 liter
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 2,35 L/KG | |||
7700 gram | Chateau Palemout 9 EBC | |||
940 gram | Munichmout 15 EBC | |||
230 gram | Dingemans CaraMunich 120 EBC | |||
70 gram | Carafa special ontkaft III 926 EBC | |||
Kooktijd | 60 minuten | |||
21 gram | Northdown | 60 minuten meekoken | ||
7,3 gram | East Kent Golding | 60 minuten meekoken | ||
10,5 gram | Hallertau Hersbrucker | 60 minuten meekoken | ||
29 gram | East Kent Golding | 10 minuten meekoken | ||
1000 gram | Kristalsuiker | 10 minuten meekoken | ||
14 gram | Hallertau Hersbrucker | 0 minuten meekoken | ||
14 gram | East Kent Golding | 0 minuten meekoken | ||
2 liter | La Trappe opgekweekt | Gist | ||
20,9 liter | Maiswater | |||
16,6 liter | Spoelwater |
Maischschema | |||
Maischen | 40 minuten | 68 graden | |
20 minuten | 73 graden | ||
2 minuten | 78 graden | ||
Begin SG | Verwacht 1060-1075 |
Brouw logboek
Dark Ale | batch# 2018.20 | |||||||
Volgens het boekje | Aangepaste beslagdikte, verder aangepast om beter binnen de stijl te laten passen | |||||||
7 augustus 2018 | 165 gram French Grape Brandy in 50 gr. medium toast US eikenhout voor 10 liter bier | |||||||
12 augustus 2018 | 2 flesjes La Trappe Dubbel gist opkweken | |||||||
19 augustus 2018 | Northern Brewer is Aurora 7,9%, EK Golding is Styrian Golding 3,4%, Hersbrucker is 4,6% | |||||||
90 min koken ipv 60 min. SG eind maischen: 1.063, SG begin koken: 1.051 | ||||||||
Berekend IBU: 30, EBC: 66, begin SG: 1.073, Volume naar gistvat: 19,5 liter | ||||||||
Vergisting kwam in een paar uur tot leven vanwege warm weer. Na 5 uur in de kelder gezet op 20 gr | ||||||||
23 augustus 2018 | SG 1.026. | |||||||
28 augustus 2018 | Naar gistfles overgeheveld 9 liter met Brandy, 8 liter zonder toevoeging, SG: 1.022 | |||||||
1 september 2018 | Gist op <20 gr gezet | |||||||
27 sept SG: 1.020. 30 sept SG: 1.020. Alcohol 7,3% | ||||||||
30 september 2018 | Brandy: 29 33cl flesjes, 9,5 liter, met 46 gr. suiker, 4,8 gr/l, | |||||||
Zonder toevoeging: 25 33cl flesjes, 7,8 liter, met 43 gr. suiker, 5,5 gr/l | ||||||||
Smaaknotitie |
11 okt ondanks het verse al meteen op smaak 20 dec grape variant gusher, met een bakje is het wel te doen |
Quadrupel | batch# 2017.11 | |||||||
Naar recept van Jacques Bertens | ||||||||
17 juni 2017 | SG: 1060 | |||||||
Opgekweekte gist uit een flesje Westmalle Dubbel | ||||||||
Northdown = Aurora hop | ||||||||
De kookpan is lang niet vol, er kan wel 10% bij. Tijdens het koelen sprong de slag van de koeler af waardoor er wort is weggelopen. | ||||||||
18 juni 2017 | Gistvat naar de schuur gezet op 19 gr, het is 27 gr boven | |||||||
24 juni 2017 | Naar gistfles overgeheveld >20 gr | |||||||
30 juni 2017 | Gist op <20 gr gezet | |||||||
23 juli 2017 | 51 flesjes, 17 liter gebotteld met 96 gr. suiker, 5,6 gr/l | |||||||
SG: 1006 - 7,4% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Pas na een jaar goed geproeft. Past niet goed bij een Quad. Nieuwe poging binnenkort :-) |