Omschrijving
Een winterbier is een bier dat vaak hoog in de alcohol zit, mijn versie heeft een bescheiden 8%. Ik ben wel helemaal los gegaan met de kruiden. Ik wilde iets maken dat op een Amerikaanse Pumpkin Pie Ale lijkt, na wat speurwerk vond ik dat hiervoor speculaas kruiden worden gebruikt. Deze heb ik proberen zelf samen te stellen met kaneel, gemberpoeder, gemalen nootmuskaat, gemalen kruitnagel en piment. Bij een deel van de flesjes is tijdens het bottelen ook wat vanille aroma toegevoegd. Misschien is het bier nu over the top, maar de tijd zal het leren.
De naam is een knipoog naar The Game of Thrones. Er staat een grote muur ten noorden van de 7 koninkrijken, de muur is gemaakt van ijs. Achter de muur bevind zich een sneeuwachtig landschap.
Recept
Beyond the Wall
Winterbier
ingredienten voor 24 liter
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 1,6 L/KG | ||
10 KG | Golden Promise mout 5 EBC | ||
2500 gram | Dinegmans Biscuitmout 50-70 EBC | ||
200 gram | Zwarte mout 1400 EBC | ||
Maischen | 75 minuten op 68 graden | ||
Kooktijd | 75 minuten | |||
35 gram | Magnum hop 13,2% | 60 minuten meekoken | ||
15 gram | Saaz hop 3,4% | 10 minuten meekoken | ||
80 gram | Kaneel | 5 minuten meekoken | ||
20 gram | Gemberpoeder | 5 minuten meekoken | ||
20 gram | Gemalen nootmuskaat | 5 minuten meekoken | ||
10 gram | Gemalen kruidnagel | 5 minuten meekoken | ||
10 gram | Piment | 5 minuten meekoken | ||
Maak een kruidenmengsel met bovenstaande kruiden | ||||
2 zakjes | Mangrove Jack's M15 Empire Ale gist | 21 graden | ||
20 liter | Maiswater | |||
18 liter | Spoelwater | |||
14 dagen | Vergisten | 21 graden | ||
7 dagen | Lageren | 21 graden | ||
Bottelen | 30 gram kaneel en 15 gram kruidnagel mengsel en 100 gram vanille extract |
Verwacht |
||
Begin SG | 1070-1080 | |
IBU | 25 | |
EBC | 68 | |
Volume | 22 liter |
Brouw logboek
Winterbier | batch# 2018.28 | ||||||||
29 oktober 2018 | Beslag was veel te dik. SG: 1.078 | ||||||||
2 nov 18: SG 1.024. 7 nov 18: SG 1.023. 11 nov 18: SG 1.023 | |||||||||
17 november 2018 | In gistfles overgeheveld, SG: 1.022 | ||||||||
28 november 2018 | Gistfles naar <20 gr gezet | ||||||||
9 december 2018 | 33 cl flesjes | gr suiker/l | totaal suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
61 stuks | 5,2 gr/l | 106 gram | 20 liter | 1.019 | 8% | 69 | 25 | ||
30 gr kaneel en 15 gr kruidnagel mengsel. 31 flessen met 115 ml vanille aroma van Dr. Oetker | |||||||||
19 december 2018 | Druk op de fles staat al een paar dagen op 1,1 bar | ||||||||
Smaaknotitie | Nog geen koolzuur en veel te veel kruidnagel. Volgende keer niet tijdens bottelen toevoegen | ||||||||
7 april 2020 | Bier hernoemd naar 'Suddervlees' omdat vlees hierin laten sudderen heerlijk is |