Omschrijving
Leap Day is voor het eerst gebrouwen op 29 februari 2020, een schrikkeldag. Old Ale is een lang gerijpte of gelagerde sterke Engelse Ale. Van oudsher werd het bier in houten vaten bewaard. Mijn variant is niet gerijpt, ik probeer de 'oude' smaak na te maken door Lyle's Black Treacle te gebruiken.
De website van de fabrikant zegt dit erover: Lyle's Black Treacle's distinctive bitter-sweet flavour brings a beautiful richness to sweets like Christmas pudding, parkin, treacle toffee or gingerbread.
Recept
Leap Day
Old Ale
ingredienten voor 24 liter
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 2,1L/KG | ||
10 KG | Fawcett Maris Otter mout 5 EBC | ||
200 gram | Dingemans Cara mout 120 EBC | ||
200 gram | Dingemans Special B 350 EBC | ||
200 gram | The Swaen BlackSwaen 1250 EBC | ||
Maischen | 60 minuten op 67 graden | ||
Kooktijd | 90 minuten | |||
55 gram | Chinook hop 7-14% | 60 minuten koken | ||
680 gram | Lyle's Black Treacle | 60 minuten koken | ||
1 zakje | Wyeast 1318 London Ale III gist | |||
22 liter | Maiswater | |||
18,5 liter | Spoelwater |
Verwacht |
||
Begin SG | 1080-1095 | |
IBU | 48 | |
Volume | 27 liter |
Brouw logboek
Leap Day | batch# 2020.2 | ||||||||
29 februari 2020 | SG: 1.066, gistvat in gistkast gezet op 20gr | ||||||||
10 maart 2020 | In gistfles overgeheveld, SG: 1.022 | ||||||||
24 maart 2020 | 33 cl | suiker/l | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
71 stuks | 5,5 gr/l | 132 gram | 23,5 liter | 1.015 | 6,9% | 56 | 48 | ||
Smaaknotitie |
|