Omschrijving
Recept
Brouw logboek
Dit is mijn poging om de befaamde Goose Island Bourbon County Brand Stout na te maken. De Blog over deze kloon kun je hier vinden. Zie het tabblad 'Logboek' voor de verdere details, voorbereiding en hout rijping.
Carpe fucking Diem
Imperial Stout
ingredienten voor 18 liter
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 1,5 L/KG | |||
11000 gram | Swaen Pilsmout 3 EBC | |||
900 gram | Swaen Munich Light 14 EBC | |||
400 gram | Dingemans Cara 120 MD | |||
290 gram | BlackSwaen Chocolate B 850 EBC | |||
290 gram | BlackSwaen Black 1000-1250 EBC | |||
230 gram | Weyermann Carafa Special T2 1100-1200 EBC | |||
Maischen | 90 minuten op 68 graden | |||
Kooktijd | 180-240 minuten | |||
1000 gram | Mout extract poeder amber 19 EBC | 60 minuten meekoken | ||
40 gram | Summit hop 14,5% | 60 minuten meekoken | ||
20 gram | Summit hop 14,5% | 10 minuten meekoken | ||
2,5 gram | Wyeast gistvoeding oplossen in warm water | 10 minuten meekoken | ||
20,5 liter | Maischwater | |||
22,5 liter | Spoelwater | |||
2 zakjes | Lallemand Nottingham | 24 uur roeren met 150 gr mout extract | ||
50-75 gram | Amerikaans eiken per 10 liter | Toasted, charred en soaked |
Verwacht |
||
Rendement | 60-65% | |
Begin SG | 1100-1130 | |
Alcohol | 12-14% | |
IBU | 61 | |
EBC | 118 | |
Volume | 18-19 liter |
Carpe fucking Diem | batch# 2020.8 | ||||||||
16 juni 2020 | 60 gr charred eiken van Bourbon vat ondergedommeld Heaven Hill Bourbon | ||||||||
23 juni 2020 | Teveel mout, 1 KG pils weggelaten, beslag is nog te dik 1,7L/KG. 3:40 gekookt! | ||||||||
20,5 L maischwater 1,7L/KG | Begin koken | In gistvat op 20 graden | |||||||
20 L spoelwater | 31,8 liter. SG: 1.072 | 22,7 liter. SG: 1.113 | |||||||
27 juni 2020 | SG 1.026, zakje gist toegevoegd | ||||||||
28 juni 2020 | SG 1.022, 2,5 gram gistvoeding toegevoegd | ||||||||
29 juni 2020 | Vat uit gistkast gehaald en warmer gezet, +/- 24 graden | ||||||||
30 juni 2020 | Deel 1. In gistfles overgeheveld, SG 1.022, 9,4 liter met 60 gram gebruikt Bourbon Eiken | ||||||||
30 juni 2020 | Deel 2. In gistfles overgeheveld, SG 1.022, 9,4 liter zonder toevoeging | ||||||||
19 juli 2020 | Deel 1. 750 gr suiker en 2,5 gr gistvoeding toegevoegd. SG 1.024! | ||||||||
19 juli 2020 | Deel 2. Heaven Hill soaked eiken cubes toegevoegd, samen met 750 gr suiker en 2,5 gr gistvoeding. SG 1.024! | ||||||||
21 juli 2020 | Beide flessen SG 1.040, er is dus geen actieve gist meer. Geur; chocolade, bourbon. Kleur, mooi zwart, plakt aan het glas, smaak goed in balans. 1 zakje Belle Saison gsist in 200 ml water gehydrateerd voor 15 min en verdeelt over de 2 flessen. | ||||||||
25 juli 2020 | Beide flessen SG 1.054, alles overgegoten in schone flessen, het hout eruit gehaald omdat de boel al goed op smaak is. Het hout is bewaard zodat het er later nog bij kan als dat nodig is. | ||||||||
3 augustus 2020 | Zo'n 10 mensen hebben geproeft, smaak is top. SG 1.043 | ||||||||
23 september 2020 | SG 1.042, 9,7%. Dit is dus het alcohol percentage na toevoegen van suiker, de suiker is niet vergist, dus aannemelijk is dat het SG van 30 juni correct is. 1.022, 12,3% | ||||||||
5 oktober 2020 | Variant zonder Heaven Hill gebotteld. Geen bottelsuiker gebruikt omdat SG nog 1.042 is. Geen coldcrash gedaan. Mocht er na 4 weken geen koolzuur zijn dan alles opnieuw bottelen met F2 gist en wel coldcrashen | ||||||||
19 oktober 2020 | 12 flesjes gebotteld en in klimaatkast gezet op 22 graden, 21 okt 23 graden, 22 okt 24 graden, 23 okt 2 graden | ||||||||
Smaaknotitie | 24 oktober, smaak goed, plakkerig, zoet, laagjes, bourbon. Geen koolzuur | ||||||||
28 oktober 2020 | Beide batches en 11 eerder gebottelde flesjes samengevoegd, 19,5 liter. Op 2 graden gezet | ||||||||
33 cl | F2 gist | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | ||
59 stuks | 1 gram | 0 gram | 19,5 liter | 1.022 | 12,3% | 117 | 58 | ||
Smaaknotitie | 12 nov Vol, sticky, zoet, bourbon, weinig koolzuur. Smaak blijft hangen, in balans | ||||||||
28 nov |