De Brakke Brouwer100% handcrafted, 100% experimental


Voorbeeld van een brouwset
Voor het brouwen van bier zijn best wat materialen en apparaten nodig. Zo zijn er pannen, een emmer, fles, vat, brander, koeler etc. etc. De lijst is vast niet compleet, maar dit is de apparatuur waarmee ik brouw, of brouwde. In de loop der jaren is bijna alles vervangen voor grotere of efficientere materialen. 

Bekijk vooral ook het artikel 'Een startset aanschaffen link' als je wilt beginnen met thuisbrouwen

 
Afsluitbare emmer

Aflsluitbare emmer

Gebruik een afsluitbare emmer om de mout in te bewaren. Ik gebruik de emmer ook om de avond voor het brouwen het geschrote mout in te bewaren

 

 

 

 

Digitale weegschaal
Weegschaal

De keuken weegschaal wordt gebruikt om de ingredienten mee af te wegen. Een kleinere preciezie weegschaalom bv bottelgist af te wegen

 

 

 

Maatbeker 2 liter
Maatbeker

Ik gebruik een maatbeker van 2 liter voor het afmeten van het maiswater en spoelwater 

 

 

Schrootmolen, oud model   Schrootmolen, nieuw model
Schrootmolen

Een molen om de mout te schroten. Ik heb het hengsel eraf gehaald zodat de boormachine erop past. Links het oude model, rechts het nieuwe.

 

 

 

   
33
liter ketelsRVS pan 33 liter

Zorg voor goede ketels die geschikt zijn voor het brouwen op gas. Gebruik geen tweede hands ketels. De voorkeur heeft emaille of RVS
- Mais ketel word gebruikt tijdens het mais proces
- Kook ketel om de wort in te kunnen koken
- Spoelwater ketel om bij de hand te hebben met spoelwater

 

Houten roerspaan
Roerspaan

Houten of kunstof roerlepel

 

 

Gasbrander
Gasbrander en gasfles

Koop een gasbrander (8kw in mijn geval) en 10,5kg primagaz propaan gasfles met slang en drukregelaar

 

 

Thermometer
Thermometer

Een digitale thermometer heeft de voorkeur

 

 

Zelfbouw hevelfilter
Hevelfilter met kraantje en slang

Ik heb dit filter zelf gemaakt. Dit apparaat is bedoelt om te hevelen en filteren

 

 

Gebruik een slaapzak om je pan warm te houden
Deken of slaapzak

Tijdens de rust is het nodig dat de wort op een constante temperatuur blijft. Ik hang daarom een slaapzak om de maisketel

 

 
Platen of tegenstroom koeler  Dompelkoeler
Wortkoeler

Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden gekoeld. In eerste instantie gebruikte ik een dompel wortkoeler. Later werden de platenkoelers wat goedkoper. Deze werken sneller en zijn handig in gebruik. In feite is een platenkoeler een warmtewisselaar uit een CV ketel.

 

Hydrometer en SG meter
Hydrometer met maatglas

De hydrometer word gebruikt voor het bepalen van de SG. Door het SG twee keer tijdens het proces te meten is het alcohol percentage bij benadering te bepalen

 

 

 

 

Gistvaten met een kraantje
30 liter gistvat met waterslot en kraantje

Het gistvat word gebruikt voor de eerste gisting. Het kraantje maakt het makkelijk om het bier over te zetten naar de fles voor de tweede gisting

 

 

Gistfles met waterslot
25 liter gistfles met waterslot

Voor de tweede gisting gaat het bier op een gistfles met een waterslot

 

 

 

 

Vulpijpje
Vulpijpje

Het vulpijpje maakt het makkelijk om de flesjes te vullen. Druk het pijpje in de fles en het begint te stromen. Haal het pijpje van de bodem en het stromen stopt

 

 

 


Kroonkurk apparaat, oud model  Bottelapparaat

Kroonkurk apparaat met kroonkurken
Kies een handig model zoals deze. De dopjes zijn er in diverse kleuren zodat ze mooi bij het etiket passen

 

 

 

Gistfles met kromme borstel
Reinigingsmiddel en borstels

Voor het ontsmetten en reinigen van de apparatuur en de flesjes, ik gebruik oa Chemipro caustic. Voor de gistfles gebruik ik deze borstel