Voor het brouwen van bier zijn best wat materialen en apparaten nodig. Zo zijn er pannen, een emmer, fles, vat, brander, koeler etc. etc. De lijst is vast niet compleet, maar dit is de apparatuur waarmee ik brouw, of brouwde. In de loop der jaren is bijna alles vervangen voor grotere of efficientere materialen.
Bekijk vooral ook het artikel 'Een startset aanschaffen
' als je wilt beginnen met thuisbrouwen
Aflsluitbare emmer
Gebruik een afsluitbare emmer om de mout in te bewaren. Ik gebruik de emmer ook om de avond voor het brouwen het geschrote mout in te bewaren
De keuken weegschaal wordt gebruikt om de ingredienten mee af te wegen. Een kleinere preciezie weegschaalom bv bottelgist af te wegen
Maatbeker
Ik gebruik een maatbeker van 2 liter voor het afmeten van het maiswater en spoelwater
Schrootmolen
Een molen om de mout te schroten. Ik heb het hengsel eraf gehaald zodat de boormachine erop past. Links het oude model, rechts het nieuwe.
Zorg voor goede ketels die geschikt zijn voor het brouwen op gas. Gebruik geen tweede hands ketels. De voorkeur heeft emaille of RVS
- Mais ketel word gebruikt tijdens het mais proces
- Kook ketel om de wort in te kunnen koken
- Spoelwater ketel om bij de hand te hebben met spoelwater
Roerspaan
Houten of kunstof roerlepel
Gasbrander en gasfles
Koop een gasbrander (8kw in mijn geval) en 10,5kg primagaz propaan gasfles met slang en drukregelaar
Thermometer
Een digitale thermometer heeft de voorkeur
Hevelfilter met kraantje en slang
Ik heb dit filter zelf gemaakt. Dit apparaat is bedoelt om te hevelen en filteren
Deken of slaapzak
Tijdens de rust is het nodig dat de wort op een constante temperatuur blijft. Ik hang daarom een slaapzak om de maisketel
Wortkoeler
Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden gekoeld. In eerste instantie gebruikte ik een dompel wortkoeler. Later werden de platenkoelers wat goedkoper. Deze werken sneller en zijn handig in gebruik. In feite is een platenkoeler een warmtewisselaar uit een CV ketel.
Hydrometer met maatglas
De hydrometer word gebruikt voor het bepalen van de SG. Door het SG twee keer tijdens het proces te meten is het alcohol percentage bij benadering te bepalen
30 liter gistvat met waterslot en kraantje
Het gistvat word gebruikt voor de eerste gisting. Het kraantje maakt het makkelijk om het bier over te zetten naar de fles voor de tweede gisting
25 liter gistfles met waterslot
Voor de tweede gisting gaat het bier op een gistfles met een waterslot
Vulpijpje
Het vulpijpje maakt het makkelijk om de flesjes te vullen. Druk het pijpje in de fles en het begint te stromen. Haal het pijpje van de bodem en het stromen stopt
Kroonkurk apparaat met kroonkurken
Kies een handig model zoals deze. De dopjes zijn er in diverse kleuren zodat ze mooi bij het etiket passen
Reinigingsmiddel en borstels
Voor het ontsmetten en reinigen van de apparatuur en de flesjes, ik gebruik oa Chemipro caustic. Voor de gistfles gebruik ik deze borstel