Het Recept
Een triple hop sterk blondje, Brew Brothers Heavy Blondie Tripel Hop
De ingredienten voor 20 liter.
| 3520 gram | Pilsmout (3 EBC) | ||||
| 190 gram | Tarwe vlokken (4 EBC) | ||||
| 185 gram | Maisgries Wit (2 EBC) | Of polenta van de Albert Heijn | |||
| 185 gram | Mais vlokken (2 EBC) | ||||
| 220 gram | Licht kandij suiker | Na 2 dagen gisten toevoegen | |||
| 790 gram | Kristalsuiker | Na 3 dagen gisten toevoegen | |||
| 40 gram | Target hop bloemen | 60 minuten meekoken | |||
| 20 gram | Amarillo hop bloemen | 1 minuut meekoken | |||
| 20 gram | Styrian goldings hop bloemen | 1 week meegisten op de gistfles (dry hopping) | |||
| 1 zakje | Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gist | ||||
| 18 liter | Maiswater | ||||
| 12 liter | Spoelwater |
Maisschema, tijden zijn rusttijden
| 5 minuten | 55 graden | ||
| 55 minuten | 62 graden | ||
| 15 minuten | 72 graden | ||
| 5 minuten | 78 graden | ||
| 60 minuten | koken |
Als de wort kookt kan de Traget hop erbij, de Amarillo hop kookt 1 minuut mee (flame off hopping).
Na 2 dagen in het gistvat moet de lichte kandij suiker erbij. De volgende dag gaat de kristalsuiker in het vat. De hoofdgisting duurt ongeveer 8 dagen bij 21 graden. Hierna word het bier overgezet in de gistfles.
De laatste hop word er ge-dry-hopped aan toegevoegd na 29 dagen lageren in de gistfles. Het bier gist daarna nog 7 dagen door op 15 graden. Na het bottelen moet het bier minimaal 1 week nagisten op fles bij 20 graden.
Brouw logboek
29 december 2014
Begin SG: 1036, Brix: 9,3
Het Etiket
Geen logo
