Het Recept
Blond experiment 1
Experimenteel blond bier
ingredienten voor 20 liter bier
| 4650 gram | Pilsmout Arsegan 3 EBC | |||
| 765 gram | Munichmout Arsegan 15 EBC | |||
| 470 gram | Caramout Hell Arsegan 25 EBC | |||
| 13 gram | Saaz hop | 75 minuten meekoken | ||
| 13 gram | Hallertau Herzbrucker hop | 75 minuten meekoken | ||
| 7,5 gram | Saaz hop | 10 minuten meekoken | ||
| 1 zakje | Wyeast 1214 Belgian Abbey gist | |||
| 17,6 liter | Maiswater | |||
| 11,7 liter | Spoelwater | |||
| Maisschema. De tijden zijn rusttijden | ||||
| 40 minuten | 62 graden | |||
| 15 minuten | 70 graden | |||
| 5 minuten | 75 graden | |||
| 75 minuten | koken | |||
Brouw logboek
| Experiment | batch# 2015.2 | |||||||
| 27 juli 2015 | SG: 1036 / Brix: 9,1 | |||||||
| pH: 5,7, niet aangezuurd | ||||||||
| Voor het spoelen viel een pootje van het filter af. Het maischen duurde langer omdat het pootje moeilijk uit de maisch te krijgen was. | ||||||||
| Na koelen was de wort nog 52 gr. veel te warm! Na 24 uur was het gisten nog niet gestart! | ||||||||
| 29 juli 2015 | Na 48 uur op 18,5 gr. is het gisten nog niet gestart. Het vat warmer gezet waarna het gisten na een uur start! | |||||||
| Hoofdgisting op gemiddeld 22 gr. voor 6 dagen | ||||||||
| 2 augustus 2015 | Op gistfles gezet, 1 week lageren op 22 gr. | |||||||
| 9 augustus 2015 | Gistfles in de kelder op 19 graden gezet | |||||||
| 6 september 2015 Bottelen | 47 flessen. SG: 1009 / Brix: 5,0 alcohol ongeveer 3,7% | |||||||
Het Etiket

