Omschrijving
Weizen is Duits voor tarwe, in het Engels is dit Wheat. Als je dus een Weizen of Wheat bier tegenkomt is dit geen witbier. Het verschil tussen een Weizen en witbier is dat witbier altijd koriander en sinaasappelschil bevat.
Dit Weizen Experiment is voortgekomen uit restjes. Ik had nog wat Munichmout en tarwe, samen met de duitse hopsoort en bijbehorende gist is het een zeer licht en goed doordrinkbaar weizen bier geworden.
Het Recept
Weizen experiment 1
ingredienten voor 20 liter bier
Ingredienten
1300 gram | Pilsmout 3 EBC | |||
2000 gram | Tarwemout 3 EBC | |||
240 gram | Munichmout 15 EBC | |||
500 gram | Cara kristal | |||
500 gram | Cara hell 25 EBC |
25 gram | Hallertau hop restje | 90 minuten meekoken | ||
7 gram | Hallertau hop restje | 10 minuten meekoken | ||
1 zakje | Danstar Munich Wheat beer yeast | |||
13,5 liter | Maiswater | |||
9 liter | Spoelwater |
Maisschema. De tijden zijn rusttijden | |||
60 minuten | 68 graden | ||
60 | koken |
Brouw logboek
Experiment | batch# 2015.4 | |||||||
10 augustus 2015 | SG: 1024 bij 22 gr. | |||||||
|
Voor het koken is er slechts 17 liter water. Koelen ging goed, van 82 gr. naar 33 gr. in 15 min. | |||||||
Gistvat staat 1 week op 22 graden | ||||||||
15 augustus 2015 | In de gistfles overgeheveld en op 22 graden gezet, na een week de fles op 18 graden gezet | |||||||
14 september 2015 | 35 flessen gebotteld met een eind SG van 1008, op 20 graden gezet. 2,1% alcohol |