Omschrijving
De Black Russian is een serie bieren van het type Imperial Stout. Het verhaal gaat dat de stouts vanuit Engeland naar Rusland werden vervoert per boot. Door de lange reis ging het bier nogal eens tuk of bevroor het. Door een bier met een hoog alcohol percentage te brouwen hadden ingecties minder kans en bevroor het bier ook niet meer. Wat er van waar is weet ik niet :-)
De naam Black Russian is afgeleid van dit verhaal. Er zijn diverse batches van dit bier gebrouwen met verschillende ingredienten en methoden. Het alcohol percentage ligt tussen de 6% en 9%. Dit type bier is zeer geschikt om te bewaren, vaak word het bier dan wat zachter van smaak. Ook is het bier geschikt om het te rijpen onder verschillende omstandigheden. Zo heeft het bier gerijpt in eiken snipper met bourbon en port. Ook is er gerijpt op een eiken vat en met koffie.
Recept
Black Russian Jack
Imperial Stout
ingredienten voor 20 liter bier
4500 gram | Pilsmout 3 EBC | |||
1300 gram | Munich dark mout 18 EBC | |||
320 gram | Black Swaen Chocolade B mout 900 EBC | |||
250 gram | Blackmout 1400 EBC | |||
650 gram | Cara kristal 160 EBC | |||
650 gram | Havervlokken 4 EBC | |||
6 gram | Iers mos | 10 minuten meekoken | ||
320 gram | Kristalsuiker | 10 minuten meekoken | ||
25 gram | Hallertau hersbrucker hop | 60 minuten meekoken | ||
35 gram | Cascade hop bloemen | 60 minuten meekoken | ||
10 gram | Cascade hop bloemen | 30 minuten meekoken | ||
10 gram | Cascade hop bloemen | 15 minuten meekoken | ||
2 zakjes | Safale US-05 | |||
50 gram |
Amerikaans eiken 2 weken ondergedompeld in de |
|||
16+3 liter | Maiswater | |||
16 liter | Spoelwater |
Maisschema. De tijden zijn rusttijden | ||||
Eerst alleen de haver op 40 graden voor 20 minuten laten weken met 3 liter maiswater en een beetje pilsmout | ||||
20 minuten | 63 graden | |||
60 minuten | 66 graden | |||
90 | koken |
Brouw logboek
Imperial stout | batch# 2015.5 | |||||||
3 november 2015 | 50 gram Eikenhout in de bourbon zetten en laten weken t/m 16 november | |||||||
9 november 2015 | Brouwdag 9:00-14:30. SG: 1043 bij 22 gr. | |||||||
16 november 2015 | 10 liter op gistfles met 40 gram eikenhout en bourbon batch #2015.5/1 | |||||||
10 liter met 60 gram Amerikaans eikenhout batch #2015.5/2 | ||||||||
23 november 2015 | Gistflessen in het donker op 17 graden gezet | |||||||
21 augustus 2016 | Bottelen met 2,4gr/l (55 gram) 23 flesjes | |||||||
Eind SG: 1004. Alcohol 5,5% | ||||||||
Het bier heeft 9 maanden in het eiken met bourbon gerijpt |