Omschrijving
De afkorting IPA staat voor India Pale Ale, dit bier is van oorsprong Engels. Het bier werd vroeger speciaal gebrouwen voor de Britse koloniƫn. Het verhaal gaat dat door de lange bootreis naar India het bier onderweg wel eens bedierf. Men kwam er achter dat het toevoegen van hop werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel en het bier langer vers bleef. Of het verhaal echt waar is is helemaal niet zeker, maar klinkt wel aannemelijk.
Tegenwoordig wordt hop toegevoegd voor de smaak, de bitterheid en aroma's. In de Dubbel Hop IPA zitten de 2 Amerikaanse hopsoorten Citra en Amarillo, deze zijn beide zeer fruitig te noemen. In feite moeten we hier dan ook spreken van een APA (American Pale Ale).
Recept
Dubbel Hop IPA
India Pale Ale met Citra en Amarillo
ingredienten voor 25 liter
5000 gram | Pilsmout 3 EBC | |||
1500 gram | Palemout 7 EBC | |||
440 gram | Cara red mout 40-50 EBC | |||
250 gram | Cara Munich II mout 120 EBC | |||
25 gram | Citra hop bloemen | 75 minuten meekoken | ||
13 gram | Amarillo hop bloemen | 75 minuten meekoken | ||
31 gram | Citra hop bloemen | 30 minuten meekoken | ||
13 gram | Citra hop bloemen | 10 minuten meekoken | ||
13 gram | Amarillo hop bloemen | 10 minuten meekoken | ||
20 gram | Citra hop bloemen | 7 dagen koud hoppen | ||
20 gram | Amarillo hop bloemen | 7 dagen koud hoppen | ||
2 zakjes | US-05 gist | |||
22 liter | Maiswater | |||
15,7 liter | Spoelwater |
Maisschema. De tijden zijn rusttijden | ||||
10 minuten | 42 graden | |||
20 minuten | 63 graden | |||
35 minuten | 72 graden | |||
5 minuten | 78 graden | |||
75 minten | Koken | |||
Begin SG | Verwacht SG: 1055, IBU 78 |
Brouw logboek
Dubbel hop IPA | batch# 2017.7 | |||||||
4 maart 2017 | SG: 1053 IBU: 80 | |||||||
Safale US-05 gist | ||||||||
10 maart 2017 | Op gistfles met 33 gram Citra en 20 gram Amarillo | |||||||
20 maart 2017 | Hop verwijderen, fles in de kelder op <20 gr. | |||||||
21 mei 2017 | 58 stuks 33cl. flesjes, 19 liter gebotteld met 99 gr. suiker, 5,5 gr/l | |||||||
SG: 1012 5,7% alcohol |
batch# 2015.8 | ||||||||
15 april 2016 | SG: 1048 IBU: 80 | |||||||
1200 gram Pale Ale 4-6 EBC, 4000 gram Pils | ||||||||
200 gram Cara 40-50, 350 gram Cara 350-450 | ||||||||
Safale US-05 gist | ||||||||
21 april 2016 | Op gistfles met 15 gram Citra en 15 gram Amarillo | |||||||
26 april 20156 | Hop zakje verwijderen, fles in de kelder op 17 gr. | |||||||
27 mei 2016 | Bottelen, 48 flesjes en 2x 0,75 liter | |||||||
SG: 1010 5,3% alcohol |
8ste workshop | batch# 2015.6 | |||||||
13 december 2015 | SG: 1050 / Brix 12,2 bij 22 gr. IBU: 80 | |||||||
Workshop met Maurice, Titia, Maurice, Robin en Ronald | ||||||||
20 december 2015 | Op gistfles met 15 gram Citra en 15 gram Amarillo | |||||||
26 december 2015 | Hop zakje verwijderen, fles in de kelder op 17 gr. | |||||||
17 januari 2016 | 53 flesjes gebotteld | |||||||
SG: 1011 / Brix 6,5 - 5,5-6% alcohol |