Omschrijving
Bokbier is een sterk seizoensbier. De donkere variant komt jaarlijks vanaf oktober in de winkels. In Nederland word dit de Herfstbok genoemt. Bockbier of Bokbier is in Duitsland ontstaan, maar is sinds de 80's in Nederland zeer populair. Het is zo populair dat Bokbier als enige biersoort z'n eigen festivals kent. Bokbier bestaat in zowel ondergistend als bovengistende variant.
The Great Wanheda is een Doppelbock, deze Bok variant is wat zwaarder en moutiger van smaak. Op 3 augustus 2018 heb ik mijn eerste Doppelbock gebrouwen. Dit bier is vergist met een gist dat zowel ondergistend als bovengistend z'n werk kan doen. De naam komt van de Netflix serie 'The 100'.
Recept
The Great Wanheda
Doppelbock
ingredienten voor 24 liter
Download PDF bestand | Brouwhulp XML bestand
Ingredienten | 2,2L/KG | ||
7500 gram | Swaen Munich light mout 12-15 EBC | ||
2000 gram | Swaen Pilsner mout 3 EBC | ||
1000 gram | Gold Swaen Munich dark mout 130-160 EBC | ||
Maischen | 60 minuten op 68 graden | ||
Kooktijd | 90 minuten | |||
55,5 gram | Hallertauer Mittelfruh hop 2,8% | 60 minuten meekoken | ||
18 gram | Hallertauer Mittelfruh hop 2,8% | 30 minuten meekoken | ||
2 zakjes | Wyeast 2124 gist | |||
Deze gist heeft een Diacetyl rust nodig na de hoofdvergisting ![]() |
||||
20,5 liter | Maiswater | |||
16 liter | Spoelwater |
Verwacht |
||
Begin SG | 1070-1090 | |
IBU | 19 | |
Volume | 24 liter |
Brouw logboek
Doppelbock | batch# 2018.19 | |||||||
5 augustus 2018 | Na maischen: 1071, na spoelen: 1060, eind SG: 1056, IBU: 16, volume: 24,5 liter | |||||||
8-8-18: SG 1020, 10-8-18: SG 1013 | ||||||||
12 augustus 2018 | In gistfles overgeheveld. 10-9-18: SG 1013 |
|||||||
10 september 2018 | 66 stuks 33cl flesjes, 21,8 liter gebotteld met 112 gr. suiker, 5,1 gr/l | |||||||
SG: 1013 - 7,8% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | 28 sept lekker op smaak, vaste schuimkraag, licht moutig, vol |