Omschrijving
SMaSH staat voor Single Malt and Single Hop. Dit is dus een relatief eenvoudig biertje. Door het gebruik van heel veel hop zit er toch een goed smaak aan. De Summit hop die gebruikt word heeft een hoog alfa zuur gehalte waardoor het goed te gebruiken is als bitter hop. Summit is een bitter hop, maar ik gebruik het ook voor de aroma's. Zo word er aan het eind van het brouw proces Summit hop toegevoegd en word er na het brouwen ook Summit gebruikt tijdens het koud hoppen. De hop zou citrus, grapefruit, sinaasappel smaken kunnen afgeven. In dit recept rooster ik een klein deel van de mout zelf in de oven.
Recept
SMaSH
American Pale Ale
ingredienten voor 27 liter
Download PDF bestand
Ingredienten | |||
6000 gram | Swaen Pilsmout 3 EBC | ||
300 gram | Swaen Pilsmout 3 EBC geroosterd | ||
Mout roosteren in de oven op 180 gr voor 10-15 min |
12 gram | Summit hop 14,9% | 60 minuten meekoken | ||
12 gram | Summit hop 14,9% | 45 minuten meekoken | ||
8 gram | Summit hop 14,9% | 15 minuten meekoken | ||
8 gram | Summit hop 14,9% | 5 minuten meekoken | ||
60 gram | Summit hop 14,9% | Vlam uit | ||
100 gram | Summit hop 14,9% | 5 dagen koudhoppen | ||
2 zakjes | Lallemand Nottingham | Gist | ||
10 dagen | Vergisten op 20 graden | |||
15 dagen | Lageren op 20 graden | |||
24 liter | Maiswater | |||
13 liter | Spoelwater |
Maischschema | |||
Maischen | 60 minuten | 68 graden, van tijd tot tijd roeren. De temperatuur mag 2 graden zakken | |
Koken | 60 minuten | ||
Begin SG | Verwacht SG 1040-1050 | Verwacht IBU: 40, EBC: 9 |
Download recept:
- Brouwhulp XML bestand (746 Downloads)
- PDF Recept
Brouw logboek
American Pale Ale | batch# 2020.14 | ||||||||
28 november 2020 | Brouwdag | ||||||||
Rendement 75% | 24 L maischwater 3,8L/KG | Begin koken | In gistkast op 20 graden | ||||||
13 L spoelwater | 31,5 liter. SG: 1.055 | 27,5 liter. SG: 1.049 | |||||||
11 december 2020 | Druk in Snubnose is constant 12 PSI geweest | ||||||||
11 december 2020 | Onder druk naar andere Snubnose met 55 gram Summit, geen hopzakje | ||||||||
16 november 2020 | Onder druk naar andere Snubnose met 70 gram Summit, geen hopzakje, oude hop blijft achter | ||||||||
24 december 2020 | Onder druk naar soda keg gezet, totaal 21,4KG. Bier: +/- 17 liter, 30 PSI voor 30 uur | ||||||||
25 december 2020 | Vat op 15 PSI gezet | ||||||||
33 cl | suiker | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | ||
december 2020 | stuks | gr/l | gram | liter | 1.0 | % | 9 | 40 | |
Smaaknotitie |